.....
A szívnek a kendermagolaj az ideális
A kendermagból sajtolt olaj ideális arányban tartalmaz esszenciális Omega-6 és Omega-3 zsírsavakat, így segít a szív egészségének megőrzésében – állapította meg egy spanyol kutatás.
A Sevillai Egyetem gyógyszerészei legújabb kutatásukban a kenderfélék családjába tartozó ipari, más néven hasznos kender (Cannabis Sativa L.) magjából sajtolt olaj összetételét vizsgálták. A szakemberek hangsúlyozták, hogy bár a kender évszázadok óta táplálkozási célra is termesztett, továbbá a népi gyógyászatban meghatározó szerepet betöltő növény, a legtöbb embernek mégis kizárólag a kábítószer jut róla eszébe. Pedig a kender – amellett, hogy éhínségek idején életmentő táplálékul is szolgált – igen fontos textilipari nyersanyag, amelyből zsákot, kötelet, vitorlavásznat készítenek, de használják vízvezeték-csatlakozások tömítésére, sőt a papíriparban is – olvasható a Journal of Agricultural and Food Chemistry szakfolyóirat cikkében. (Az ipari kender és a marihuána rokonok, ám az előbbi minimális arányban tartalmaz csak tudatmódosító THC vegyületeket.)
Magas az A-, C- és E-vitamin-tartalma
Az már régóta ismert, hogy a kendermag ásványi anyagokban, rostokban és vitaminokban (főként A-, C- és E-vitaminban) rendkívül gazdag, de a spanyol kutatók ezúttal arra szerettek volna rávilágítani, hogy a magból sajtolt olajat miként lehetne a modern táplálkozás és gyógyítás szolgálatába állítani.
Az eredményekből úgy tűnik, hogy a kendermagból sajtolt olaj ideális alkotóeleme lehet a szívbarát étrendnek: a zsírsav-összetétel vizsgálatakor a kutatók megállapították, hogy azt 75 százalékban többszörösen telítetlen zsírsavak alkotják, ráadásul optimális az esszenciális Omega-6 és Omega-3 zsírsavak aránya. A fennmaradó 25 százalékot fele-fele arányban a telített, illetve az egyszeresen telítetlen zsírsavak teszik ki.
A szív barátja, a koleszterinszintet is csökkenti
A nagy mennyiségű jótékony Omega-3 zsírsavnak köszönhetően a kendermagolaj egyensúlyban tarthatja a koleszterinszintet, és csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Az olajban lévő egyéb vegyületek (pl. kampeszterin és béta-szitoszterin) emellett gyulladáscsökkentő hatásúak, és lassítják az érelmeszesedés folyamatát – írja a tanulmány.
A kendermagok bizonyítékokon alapuló egészségügyi előnyei
A kendermag a kender növény, a Cannabis Sativa L. magja.
Ugyanazon fajból származik, mint a kannabisz (marihuána), de más fajta.
Ezek azonban csak nyomokban tartalmaznak THC-t, a marihuána pszichoaktív vegyületét.
A kendermag kivételesen tápláló és egészséges zsírokban, fehérjében és különféle ásványi anyagokban gazdag.
Itt áll a kendermag 6 egészségügyi előnye, amelyeket a tudomány támaszt alá.
1. A kendermag hihetetlenül tápláló
A kendermag nagyon tápláló. Enyhe, dió ízű és gyakran kender szívnek nevezik.
A kendermag több mint 30% zsírt tartalmaz. Kivételesen gazdag két esszenciális zsírsavban, a linolsavban (Omega-6) és az alfa-linolénsavban (Omega-3).
Tartalmaznak gamma-linolénsavat is, amelyet számos egészségügyi előnnyel összekapcsoltak (1).
A kendermag nagy fehérjeforrás, mivel kalóriájuk több mint 25% -a kiváló minőségű fehérje.
Ez jóval több, mint a hasonló ételeknél, például a chia magok és a lenmag, amelyek kalóriája 16–18% fehérje.
A kendermag az E-vitamin és ásványi anyagok nagy forrása, például foszfor, kálium, nátrium, magnézium, kén, kalcium, vas és cink (1 ,2).
A kendermagokat nyersen, főzve vagy pörköltként is fogyaszthatják. A kendermagolaj szintén nagyon egészséges, és évek óta élelmiszerként és gyógyszerként használják Kínában legalább 3 000 éve (1).
ÖSSZEGZÉS: a kendermag gazdag egészséges zsírokban és esszenciális zsírsavakban. Nagyon sok fehérjeforrás, és nagy mennyiségű E-vitamint, foszfort, káliumot, nátriumot, magnéziumot, ként, kalciumot, vasat és cinket tartalmaz.
2. A kendermag csökkentheti a szívbetegség kockázatát
A szívbetegség az első számú halálok világszerte (3).
Érdekes, hogy a kendermag étkezése csökkentheti a szívbetegség kockázatát.
A magok nagy mennyiségben tartalmaznak arginin aminosavat, amely termeli a nitrogén-monoxidot a szervezetben (4).
A nitrogén-monoxid egy olyan gázmolekula, amely az érrendszerét kiszélesíti és ellazítja, ami csökkenti a vérnyomást és csökkenti a szívbetegségek kockázatát (5).
Egy több mint 13 000 embert érintő nagy tanulmányban a megnövekedett arginin-bevitel megfelel a csökkent C-reaktív protein (CRP) szintnek, amely a gyulladásjelző. A magas CRP szint a szívbetegséghez kapcsolódik (6, 7).
A kendermagokban található gamma-linolénsavat szintén összekapcsolták a gyulladás csökkentésével, ami csökkentheti a betegségek, például a szívbetegség (8, 9).
Emellett állatkísérletek kimutatták, hogy a kendermag vagy a kendermagolaj csökkentheti a vérnyomást, csökkentheti a vérrögképződés kockázatát és segítheti a szívet a szívroham után (10, 11, 12).
ÖSSZEGZÉS: a kendermag nagy arginin- és gamma-linolénsav forrás, amelyek összekapcsolódtak a szívbetegségek csökkent kockázatával.
3. A kendermag és az olaj hasznos lehet a bőrbetegségek szempontjából
A zsírsavak befolyásolhatják a szervezet immunválaszát (13, 14, 15).
A tanulmányok szerint immunrendszere az Omega-6 és az Omega-3 zsírsav egyensúlyától függ .
A kendermag jó forrása a többszörösen telítetlen és esszenciális zsírsavaknak. Körülbelül 3: 1 az Omega-6 és az Omega-3 aránya, amelyet az optimális tartományban tartanak.
A tanulmányok kimutatták, hogy kendermag-olaj adása az ekcéma betegek számára javíthatja az esszenciális zsírsavszintet a vérben.
Az olaj enyhítheti a száraz bőrt, javíthatja a viszketést és csökkentheti a bőrgyógyítás szükségességét (16, 17).
ÖSSZEGZÉS: a kendermagok egészséges zsírokban gazdagok. 3: 1 arányban tartalmaznak az Omega-6-t az Omega-3-hoz, ami hasznos lehet a bőrbetegségekben és enyhíti az ekcéma és annak kellemetlen tüneteit.
4. A kendermagokat a növényi fehérje nagy forrása képezi
A kendermagban található kalória kb. 25% -a fehérjéből származik, ami viszonylag magas.
Valójában tömeg szerint a kendermag hasonló mennyiségű fehérjét szolgáltat, mint a marhahús és a bárány - 30 gramm kendermagot, vagy 2-3 evőkanál körülbelül 11 gramm fehérjét szolgáltat (1).
Teljes fehérjeforrásnak tekintik őket, ami azt jelenti, hogy biztosítják az összes esszenciális aminosavat. A test nem tud előállítani esszenciális aminosavakat, és ezeket be kell szereznie az étrendjéből.
A teljes fehérjeforrások nagyon ritkák a növényvilágban, mivel a növényekben gyakran hiányzik a lizin aminosav. A Quinoa egy másik példa a teljes, növényi alapú fehérjeforrásra.
A kendermagok jelentős mennyiségben tartalmaznak a metionin és a cisztein aminosavakat, valamint nagyon magas arginin- és glutaminsavszintet (18).
A kenderfehérje emészthetősége szintén nagyon jó - jobb, mint a sok gabona, dió és hüvelyes fehérje (19).
ÖSSZEGZÉS: a kendermagban található kalória kb. 25% -a fehérjéből származik. Sőt, tartalmazzák az összes nélkülözhetetlen aminosavat, így teljes fehérjeforrássá válnak.
5. A kendermag csökkentheti a PMS és a menopauza tüneteit
A reproduktív életkorú nők 80% -a szenved fizikai vagy érzelmi tünetektől, amelyeket premenstruális szindróma (PMS) okoz (20).
Ezeket a tüneteket valószínűleg a prolaktin (21).
A kendermagokban található gamma-linolénsav (GLA) prosztaglandint E1 termel, amely csökkenti a prolaktin (22, 23, 24).
Egy PMS-ben szenvedő nőkkel végzett vizsgálatban egy gramm esszenciális zsírsav - beleértve a 210 mg GLA-t - napi szedése szignifikánsan csökkentette a tüneteket (22).
Más tanulmányok kimutatták, hogy a kanyarolaj, amely szintén gazdag a GLA-ban is, rendkívül hatékonyan csökkentheti azoknak a nőknek a tüneteit, akiknek más PMS-terápia sikertelen volt.
Csökkent az emlőfájdalmakat és érzékenységüket, depressziót, ingerlékenységet és folyadékretenciót a PMS (25).
Mivel a kendermag magas a GLA-ban, számos tanulmány kimutatta, hogy ezek segíthetnek a menopauza tüneteinek csökkentésében is.
A pontos folyamat nem ismert, de a kendermagban lévő GLA szabályozhatja a menopauza okozta hormon egyensúlyhiányt és gyulladást (26, 27, 28).
ÖSSZEGZÉS: a kendermag csökkentheti a PMS és a menopauza tüneteit, köszönhetően a magas gamma-linolénsavnak (GLA).
6. Az egész kendermag elősegítheti az emésztést
A rost az étrend elengedhetetlen része, és kapcsolódik a jobb emésztőrendszerhez (29).
A teljes kendermag jó forrása mind az oldható, mind az oldhatatlan rostnak, 20%, illetve 80% tartalommal rendelkezik (1).
Az oldódó rost gélszerű anyagot képez a bélben. Értékes tápanyagforrás a hasznos emésztő baktériumok számára, és csökkentheti a vércukorszint növekedését és szabályozhatja a koleszterinszintet (29, 30).
Az oldhatatlan rost tömegesen növeli a székletét, és segítheti az élelmiszerek és hulladékok átjutását a bélben. Összekapcsolódott a cukorbetegség csökkent kockázatával (31, 32).
A hántolt vagy héjazott kendermag - más néven kender szív - nagyon kevés rostot tartalmaz, mivel a rostban gazdag héját eltávolították.
ÖSSZEGZÉS: a teljes (hántolatlan) kendermag nagy mennyiségű rostot tartalmaz - mind oldható, mind oldhatatlan -, ami javítja az emésztőrendszer egészségét. A hántolt kendermag azonban nagyon kevés rostot tartalmaz.
Noha a kendermag csak a közelmúltban vált népszerűvé nyugaton, sok társadalomban alapvető élelmiszerek és kiváló táplálkozási értékeket képviselnek.
Nagyon gazdag egészséges zsírokban, kiváló minőségű fehérjékben és számos ásványi anyagban.
A kendermag héja azonban nyomokban tartalmazhat THC-t (<0,3%), amely a marihuána hatóanyaga. A kannabiszfüggő emberek esetleg el akarják kerülni a kendermagokat bármilyen formában.
Összességében a kendermag hihetetlenül egészséges. Lehet, hogy egyike azon kevés szuperételnek, amely méltó hírnevére.
Az INNUBIO-ban egy abszolút egyedi, prémium termékkategória európai bevezetésén dolgozunk (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország, Ausztria, Bulgária, Franciaország, Németország, Írország, Olaszország, Litvánia, Nagy Británia). Ebben a project-ben szükségünk van olyan emberekre, akik saját elfoglaltságuk mellett, napi 1-2 órában, nagyon kedvező anyagi elismerések mellett együtt dolgoznak velünk.
Ahhoz, hogy visszaléphess az előző oldalra, a böngésződben kattits a
<--- vissza lépés ikonra!